תקציר ידע- טוטאליטריות ושואה

הקמת הגטאות - פולין


הפרק שלפנינו עוסק בשאלות המרכזיות: מה היה יחס הנאצים כלפי היהודים עד להקמת הגטאות? מה היו הגורמים שהובילו להקמת הגטאות? מה היו תנאי חייהם של היהודים שנדחסו בגטאות? כיצד השפיעו תנאי החיים בגטאות על היהודים שנמצאו בהם? מה היו  קשייהם ולבטיהם של היודנרטים - מועצות היהודים שהנאצים דרשו את הקמתם? 

הקדמה

ב-1 בספטמבר 1939 פלשו צבאות גרמניה הנאצית לפולין, צבא פולין עמד לבדו מול הגרמנים. תוך כחודש נכבשה פולין בידי הגרמנים במלחמה מהירה אשר כונתה "מלחמת הבזק" (בליצקריג- מלחמה מהירה).  

על פי חלק סודי מתוך הסכם שנקבע בין גרמניה לברית המועצות, שנקרא הסכם ריבנטרופ - מולוטוב (שרי החוץ של גרמניה ובריה"מ בהתאמה), פולין חולקה ביניהן: ברית המועצות קיבלה את השליטה על מזרח פולין ואילו גרמניה שלטה על מערב פולין. 

לפני המלחמה חיו בפולין כשלושה מיליון יהודים. במשך כשלושה חודשים לאחר פרוץ המלחמה היה הגבול הסובייטי (הרוסי) במזרח פתוח בפני היהודים, וכ- 300.000 יהודים נמלטו מזרחה (לרוסיה). הבורחים היו בעיקר צעירים ללא משפחות, חברי תנועות הנוער ומנהיגי הציבור היהודי. כתוצאה מכך נותרה האוכלוסייה היהודית בפולין ללא הנהגה בשעתה הקשה ביותר. 


לאחר כיבוש פולין  ע"י הגרמנים, חולקה פולין לשלושה חלקים :
1. שטחים שסופחו לבריה"מ (כגון ליטא). 

2.  הגנרל - גוברנמן (שטחים במרכז פולין: ורשה, לובלין, רדום, קרקוב). אזור זה אמור היה לאכלס גם את המגורשים מהשטח שסופח לרייך.

3. שטחים שסופחו לגרמניה.

הפלישה לפולין עם פרוץ מלחמת העולם השנייה, פתחה שלב חדש ביחס של הגרמנים ליהודים. הרסן הותר והיהודים היו נתונים למסע רצח וטרור, מאסר ועינויים, השפלה ועבודות כפייה, גירושים ונישול כלכלי, רדיפת דת והגבלות בחיים הציבוריים. הגרמנים גם הקימו יודנראטים (מועצות יהודים) שתפקידם היה להבטיח את מילוי הוראות הנאצים.