תקציר ידע - ציונות

התנועה הלאומית היהודית המודרנית – הציונות ומאפייניה העיקריים.

האנטישמיות כגורם ייחודי לתנועה הציונית

האנטישמיות והתגברותה בסוף המאה ה-19:

במערב, במרכז ובמזרח אירופה האנטישמיות התגברה וקיבלה פן חדש - היא האנטישמיות המודרנית, הנבדלת משנאת ישראל המסורתית. ההבדלים בין שני סוגי האנטישמיות הם:

א. בשנאת ישראל המסורתית הגורמים לאנטישמיות היו בעיקר גורמים דתיים, כלכליים וחברתיים ואילו באנטישמיות המודרנית נוסף לגורמים הללו הגורם הגזעני. מדובר ב- "תורת הגזע" שהתפתחה במאה ה-19 במרכז ומערב אירופה, וסיפקה יסוד מדעי, כביכול, לקביעה שהאנושות מחולקת לגזעים עליונים ולגזעים נחותים. היהודים משתייכים לגזע נחות, בעוד שהארים שייכים לגזע עליון ובהתאם לכך מלחמת הקיום שבטבע תביא להכחדת הגזע הנחות (תורתו של דרווין). מאחר והתכונות הגזעיות עוברות בתורשה, הרי גם יהודי שימיר את דתו, לא יוכל לשנות את מהותו ולפיכך בניגוד לאנטישמיות המסורתית שעל פיה יהודי שהמיר את דתו יכול היה לשנות את גורלו, על פי האנטישמיות המודרנית זה לא יקרה.


ב. במהלך המאה ה-19 צמחו מפלגות פוליטיות במרכז ובמערב אירופה (תופעה שלא הייתה קיימת בעבר). חלק מהמפלגות עסקו בהסתה אנטישמית על מנת להשיג יותר קולות של בוחרים.  למשל בגרמניה "מפלגת הפועלים הנוצרי" של אדולף שטקר (1878).


ג. צמחו ארגונים אנטישמיים שעסקו בהסתה נגד היהודים. למשל "הליגה האנטישמית" בגרמניה בהנהגתו של וילהלם מר (1899(.


ד. עיתונות וספרות אנטישמית החלה לפרוח בגרמניה ובצרפת (גם זו תופעה חדשה). לדוגמה: העיתון של אדוארד דרימון בצרפת בשם "צרפת היהודית" (1885), והפרוטוקולים של זקני ציון שלראשונה פורסמו ברוסיה אך תורגמו לשפות רבות והופצו ברחבי העולם.

האנטישמיות המודרנית החלה במאה ה–19 והיא כוונה בעיקר נגד היהודים, ולא נגד היהדות. במילים אחרות, השנאה לדת הפכה שנאה לעם.

 

 קיימים הבדלים בין האנטישמיות במזרח אירופה לבין האנטישמיות במרכז ובמערב אירופה:

·       אנטישמיות במזרח אירופה הייתה יזומה על ידי השלטונות (אנטישמיות ממשלתית) בעוד שהאנטישמיות במרכז ובמערב אירופה היא אנטישמיות עממית, שהרי השלטון שם כן העניק אמנציפציה (שוויון זכויות) ליהודים.

·       לאנטישמיות במזרח אירופה היו ביטויים אלימים יותר מבחינה פיזית בהשוואה לזו של מרכז ומערב אירופה שהביטויים שם היו בעיקר מילוליים.

·       הסיבות לאנטישמיות במזרח אירופה היו בעיקר הסיבות המסורתיות, כמו: גורמים דתיים, כלכליים וחברתיים, בעוד שבמערב אירופה נוספים להם הגורמים החדשים כמו: הגזענות, צמיחת המפלגות והארגונים האנטישמיים.

·       במזרח אירופה האנטישמיות הינה אמצעי להסיט את ההמונים מהמצב הקשה במדינה ולהפנות את זעמם כלפי היהודים שהם כביכול האשמים במצב הקשה.


המאפיינים של האנטישמיות במזרח אירופה הם המסבירים את הסיבות לצמיחת התנועה הלאומית היהודית דווקא במזרח אירופה:

·       המצוקה הכלכלית של יהודי מזרח אירופה היא הרבה יותר קשה מאשר זאת של יהודי מערב אירופה.

·       האפליה הקשה של היהודים במזרח אירופה (היעדר אמנציפציה) והיעדר תנאים להשתלבות היהודים בחברה.

·       הגילויים האלימים של האנטישמיות במזרח, בעוד שבמערב אירופה האנטישמיות מתונה יותר.

·       אורח החיים היהודי - דתי של יהודי מזרח אירופה שמר על זהות נפרדת (פחות התבוללות).