תקציר ידע- טוטאליטריות ושואה

הקמת הגטאות - פולין

אגרת הבזק של היידריך

מבוא:

ב-21 בספטמבר 1939 שלח היידריך (מפקד משטרת הביטחון של הרייך) מכתב דחוף למפקדי האייזנצגרופן (עוצבות המבצע של ה- אס.אס), עוד בטרם הושלם כיבושה של פולין. זוהי 'איגרת הבזק של היידריך' שדנה בשאלת היהודים בשטחי הכיבוש של פולין.


תוכן האיגרת:

בפתיחת האיגרת מובעת אזהרה חמורה כי יש לשמור בסוד כמוס את תכנית הביצוע. כמו כן מודגש,  כי יש להבדיל בין המטרה הסופית (שלצורך הגשמתה דרוש זמן רב יותר), לבין שלבי הביניים בדרך אל המטרה הסופית.

הסעיף הראשון עוסק בריכוז היהודים (גטאות): יש לרכז בערים הגדולות את היהודים מכל רחבי פולין. כנקודת ריכוז ייקבעו ערים הקרובות לצמתי רכבת או מסילות ברזל. קהילות יהודיות שמספרן פחות מ-500 נפש יפורקו, תושביהן יועברו לנקודות הריכוז הקרובות.

הסעיף השני עוסק בהקמת מועצות זקנים יהודיות - יודנראטים: חברי המועצה צריכים להיות בעלי השפעה בקהילה היהודית. בכל מועצה עד 27 חברים. על המועצה (היודנראט) הוטלה אחריות כוללת לביצוע ההוראות לפי לוח הזמנים שיימסר להם על ידי הנאצים. עליהם גם לערוך מפקד של היהודים ולהגיש רשימות לפי המין וקבוצות גיל (עד 16 שנה, מ- 16 עד 20 שנה, מעל 20 שנה), וכן לפי מקצועות ולפי מקומות המגורים.

הסעיף השלישי עוסק באריזציה: השתלטות על מפעלי תעשייה, מלאכה ושאר הרכוש היהודי. באיגרת מודגש, כי ההשתלטות תהיה הדרגתית כדי לא לפגוע בכלכלת גרמניה ובצרכי המלחמה. עד להשלמת התהליך, יהודים נחוצים (ספקים, בעלי מפעלים) יקבלו דחייה בהעברתם לנקודות הריכוז.

בסיום האיגרת ישנה הוראה המבהירה כי כל הפעולות הדרושות תעשנה תוך תיאום קפדני עם הרשויות הגרמניות במקום (הצבא והמנהל האזרחי).

 

 משמעות והשלכות האגרת:

האיגרת מהווה מפתח להבנת מזימות הנאצים לגבי גורל היהודים שראשיתן - נישול כלכלי ובידוד פיזי. המטרה הסופית בשלב זה היא סודית ולא ברורה, אך ברור כי ריכוז היהודים הוא רק שלב בהגשמת המטרה הסופית. השיטתיות המובהרת באיגרת מלמדת על התכנון המדוקדק בדרך אל המטרה הסופית שהנחו את הנאצים במדיניותם האנטי יהודית.