תקציר הידע - בונים מדינה במזרח התיכון
5. מלחמת העצמאות.
5.2. התקופה השנייה - מעבר ממגננה להתקפה - מתכנית ד' ועד להקמת המדינה: מקרה דוגמא - מבצע נחשון:
מצבו הקשה של היישוב היהודי בארץ, הוביל לכך שהאמריקאים רצו להציע לבטל את הצעת החלוקה שהתקבלה באו"ם ולהקים בא"י משטר נאמנות בינ"ל. בשיחה עם משה שרת (שר החוץ בפועל של היישוב) אמר מזכיר המדינה האמריקאי, ג'ורג' מרשל, דברים בנוסח הבא: אכזבתם אותנו, כיצד תתמודדו עם פלישתם של הצבאות הסדירים? בשל כך הנהגת היישוב החלה להיערך למתקפת נגד.
מאפייני התקופה:
א. תכנית ד' (תכנית התקפה) משנה את המצב, למרות מיעוט בלוחמים ומחסור בציוד צבאי.
ב. תכנית ד' מתחילה בפועל ב'מבצע נחשון' (שחרור ירושלים), היוזמה ללחימה עוברת לצד היהודי. הדרך לכך היא העברת כוחות ממקום למקום לפי הצורך.
ג. ממפקדת 'ההגנה' יוצאת הפקודה לחטיבות השונות ובהתאם להחלטה מתבצעים מבצעים, שבהם מרוכזים כוחות לתפיסה של אזורים וערים מעורבות.
ד. במהלך השבועות האלה (מעט יותר מחודש) הצליחו הכוחות היהודים להביא לשינוי המצב. ערים מעורבות נכבשו, הושם מאמץ מוגבר על פתיחת הדרך לירושלים והמצב בעיר השתפר מעט.
ה. אחת התופעות הבולטות בתקופה זו, היא בריחה המונית של אוכלוסייה ערבית בתמיכת ההנהגה מקומית ומדינות ערב השכנות.
ו. שינוי זה במצב הכוח היהודי אפשר את הכרזת העצמאות ב-14.5.1948 והקמת מדינת ישראל.
ז. נפילת גוש עציון - לקראת סוף התקופה נכנסו ליהודה ושומרון חיילי צבא הממלכה הירדנית וכבשו את יישובי גוש עציון ממש ערב ההכרזה על הקמת המדינה.
תכנית ד'- תכנית התקפה
בתחילת מרץ 1948 החלה 'ההגנה' להכין תכנית התקפית שכונתה תכנית ד'. מטרת התכנית הייתה השתלטות על השטחים שעל-פי תכנית החלוקה נועדו למדינה היהודית, כולל השתלטות על ירושלים ועל הדרך אליה. התכנית כללה גם שינוי ארגוני של ה'הגנה': מזרוע חמושה של תנועה לאומית לצבא שמורכב מגדודים, חטיבות, ומפקדי חזיתיות.
מקרה דוגמא - מבצע נחשון:
מבצע נחשון מתבצע במסגרת מלחמת העצמאות כחודש לפני תחילת תכנית ד'. המבצע התקיים בתחילת אפריל 1948. מטרתו הייתה פתיחת הדרך לירושלים, חילוצה מהמצור והסרת האיום מעל כ- 100,000 היהודים שחיו בה. במסגרת המבצע היו צריכים לתפוס משלטים (מוצבים) ששולטים על הדרך לירושלים.
היה זה המבצע הצבאי היזום הראשון וגם הגדול ביותר, וכדי לרכז כוח בסדר גודל שכזה, נדרש דילול החזיתות האחרות למשך מספר ימים בלוחמים ובכלי נשק.
במהלך המבצע רוכזו 1,500 לוחמים מכל רחבי הארץ ובמשך שבועיים החזיקו הלוחמים את כל המשלטים ששולטים על הקטע הקריטי בדרך אל העיר הנצורה (באב אל ואד - שער הגיא ) ובעיקר את הקסטל. בתקופה זו הצליחו לעבור 3 שיירות לירושלים (1,500 משאיות) שהזרימו לעיר הנצורה "חמצן". השיירות אפשרו לעיר להחזיק מעמד בהמשך ולשרוד את מלחמת העצמאות, תוצאה שהייתה חשובה ביותר בעבור הכוחות היהודים.
זה היה המבצע ההתקפי הגדול והמורכב ביותר שנערך במלחמה מאז פרצה והוא היווה נקודת מפנה בלחימה.
צפו בסרטון, באיזה אופן הקרב על הקסטל מסמל את התקופה השנייה של מלחמת העצמאות?
סיכום תכנית ד'
1. נכבשו הערים המעורבות: חיפה, טבריה, יפו וצפת. הכיבוש נעשה בעיקר ע"י כוחות ה'הגנה'.
2. נפילת גוש עציון בידי כוחות הלגיון הירדני.
3. עם עזיבת הבריטים את ירושלים, השתלטו כוחות 'ההגנה' על העיר המערבית. אולם העיר העתיקה והרובע היהודי שבה נפלו בידי הלגיון הירדני.
4. הרס הכוח הצבאי של הפלסטינים והוכחה לאמריקאים ולשאר מדינות העולם שהישוב מסוגל למאבקים צבאיים. הכיבושים שנעשו במהלך מימוש תכנית ד' יצרו את המצב בו השתכנע בן-גוריון, שניתן יהיה להכריז על הקמת מדינה.
5. פתיחה זמנית של הדרך לירושלים.
6. תחילת הגירושים והאצת הבריחה של הפלסטינים מבתיהם.
7. במהלך התקופה השנייה של המלחמה נהרגו 1,253 יהודים, ביניהם כ-500 אזרחים.
8. סה"כ הרוגים עד כה- כ- 2300 יהודים.