תקציר ידע - סוגיות נבחרות בתולדות המדינה

גורל היהודים בארצות האסלאם - 1947 עד 1967

הגורמים שהשפיעו על גורל היהודים


מעמדם ומצבם הכללי של יהודי ארצות האסלאם לפני הקמת מדינת ישראל

א. עד שנות ה-30 של המאה ה- 20 סבלו היהודים בארצות האסלאם מיחס מפלה, ולעיתים אף משפיל ומזלזל מצד האוכלוסייה המקומית. הם היו בדרגה אחת יותר נמוכה משאר האוכלוסייה (ד'ימי) ולכן בעצם לא היו להם בעיות, ובדרך כלל לא חוו היהודים אנטישמיות אלימה דוגמת הפוגרומים במזרח אירופה.

ב. כאשר החל המשטר הקולוניאליסטי, היהודים קשרו את גורלם עם השלטון החדש אשר הציע להם שוויון משפטי ואפשרויות קידום ותעסוקה. הם השתלבו בו, הושפעו מהתרבות האירופאית שהביא עמו, נהנו מפירותיו ושיפרו בדרך כלל את מעמדם המשפטי ואת מצבם הכלכלי כתוצאה מהשפעת שלטון זה.

ג. ככל שהיהודים התקרבו אל השלטון הקולוניאלי הזר כך התרחקו מהאוכלוסייה המוסלמית המקומית, עובדה שהובילה להגברת העוינות כלפיהם מצד האוכלוסייה המקומית שראתה בהם חלק מהשלטון הקולוניאליסטי.

ד. בשנות ה- 30 חלה החמרה ביחס האוכלוסייה המקומית אל היהודים והחלו פגיעות פיזיות. התדרדרות נוספת התרחשה עם תום מלחמת העולם השנייה.

ה. החל מראשית המאה ה- 20, התקיימה פעילות ציונית ענפה בחלק מארצות האסלאם שהתבטאה ב- תנועות נוער, עיתונים ובחינוך ציוני. החל מימי מלחמת העולם השנייה, התרחשה עלייה משמעותית בהיקף פעילות זו, בעיקר בשל הגעת שליחים מא"י לארצות האסלאם.

 

כל אילו הביאו להתגברות השנאה ליהודים - היהודים זוהו כמקורבי ותומכי המשטר הקולוניאלי. כאשר התחיל תהליך הדה-קולוניזציה העמיקה השנאה ליהודים והתגברה הפעילות נגדם. כבר בשנות השלושים יש פגיעה פיזית ביהודים ולאחר השגת העצמאות של מדינות האסלאם, המצב הלך והחמיר ותהליך הרחקת היהודים מהחברה והפגיעה בהם הגיע לשפל חסר תקדים.


הגורמים שהשפיעו על גורלם של קהילות יהודי האסלאם בעקבות מלחמת העצמאות והקמת מדינת ישראל

מלחמת העצמאות והשפעתו של הסכסוך הישראלי - ערבי בא"י הפכה את חייהם של היהודים בארצות האסלאם לקשים מאוד ואף בחלק מהמקומות היהודים היו בסכנת חיים של ממש - עיראק, לוב, מצרים.


1. ההשפעה על יהודי האסלאם מתחלקת ל-2 מעגלים

יהודים במדינות המעגל הראשון - הכוונה ליהודים ממדינות שהשתתפו ישירות במלחמת העצמאות נגד ישראל - ירדן, מצרים, סוריה, לבנון ועיראק. במדינות אלה הייתה למלחמה השפעה ישירה וקשה על מצב היהודים. בולטת במיוחד מצרים, אשר בה, במקביל לפלישתה לישראל, התערער לחלוטין בסיס הקיום של היהודים. כ-600 מתוכם נאסרו, רכוש רב הופקע ופגיעה פיזית אלימה גבתה מחיר כבד של הרוגים ופצועים.

יהודים במדינות המעגל השני - הכוונה ליהודים מדינות שלא לחמו ישירות נגד ישראל (איראן, תורכיה, תימן, מרוקו ושאר מדינות צפון אפריקה). גם במעגל זה נתנה המלחמה את אותותיה, אך בדרך כלל בעוצמה פחותה. יוצאת דופן בעניין זה הייתה לוב בה התחולל ביוני 1948 גל של אלימות קשה נגד היהודים.

2. השפעת הפאן - ערביות ופעילותה של הליגה הערבית

מגמת הפאן - ערביות שהתחזקה בתקופה זו הדגישה את אחדות העולם הערבי כנגד הישות הציונית שנתפסה כזרוע של האימפריאליזם המערבי. מגמה זו הכניסה גם את מדינות המעגל השני לעימות עם מדינת ישראל וכפועל יוצא מכך - גם את יהודי מדינות אלה. הליגה הערבית הייתה אחד הביטויים הבולטים במגמה זו והשתמשה בשנאה לישראל כגורם מאחד של העולם הערבי.

 

3. השפעת מדיניות 'חיסול גלויות':

ממשלת ישראל נקטה במדיניות שכונתה 'חיסול גלויות' משמע - העלאת קהילות יהודים שלמות לישראל שנמצאו בסכנה ביטחונית לחייהם. מדיניות זו הייתה בבסיס התפיסה לפיה מדינת ישראל היא מרכז העולם היהודי ועל כן היא האחראית לגורל היהודים בעולם כולו.