תקציר ידע - סוגיות נבחרות בתולדות המדינה
מלחמת ששת הימים - 1967
השפעת המלחמה על הפלסטינים ועל מדינות ערב
השפעות המלחמה על הפלסטינים:
הבעיה הפלסטינית הלכה והחריפה אחרי המלחמה. הימצאות מיליון פלסטינים, תחת שלטון מדינת ישראל לאחר המלחמה, בשטחי יהודה ושומרון וברצועת עזה, הביאה להקצנה בעמדותיהם והזהות הפלסטינית של ערביי מדינת ישראל התחזקה, אם כי ישראל השתדלה לשמר את החוקים הקיימים בכל אזור )החוק הירדני בגדה המערבית והחוק המצרי ברצועת עזה.( בכל זאת יש לזכור, כי הפלסטינים היו תחת ממשל צבאי ישראלי ואיבדו חלק גדול מזכויותיהם הפוליטיות. מעמדו של אש"פ הלך והתחזק, ובעקבות זאת התרבו פעולות החבלה והטרור הפלסטיני נגד מטרות ישראליות בחו"ל ונגד אוכלוסייה ישראלית בתוך המדינה. ישראל הגיבה לטרור הפלסטיני בפעולות תגמול. בהיבט הכלכלי, רמת החיים של האוכלוסייה הפלסטינית, ביהודה שומרון ורצועת עזה, עלתה, בזכות שיתוף הפעולה הכלכלי בין האוכלוסייה לבין ישראל. ב- 1987 האינתיפאדה הראשונה פרצה והיחסים בין ישראל לפלסטינים - החמירו.
השפעת המלחמה על מדינות ערב:
על מדינות ערב היה לשקם את צבאותיהן ההרוסים. מדינות ערב הסתייעו מאוד בבעלת בריתן, ברית-המועצות. בריה"מ העמיקה מאוד את מעורבותה במצרים ובסוריה והעניקה להן כמויות נשק אדירות ובאיכות גבוהה, במטרה להגדיל את עוצמתן. מדריכים ויועצים סובייטיים הגיעו למצרים, וטילי קרקע - אוויר, מתוצרת בריה"מ, הוצבו לאורך הגבולות של מצרים. הייתה לכך השפעה על החלטת נאצר לפתוח במלחמת ההתשה נגד ישראל. בעולם הערבי, תוצאות המלחמה הצטיירו כהשפלה קשה, דבר שחידד את הצורך בנקמה.
בעולם הערבי התפתחו גישות שונות ביחס לישראל:
1. גישה קיצונית - גישת הסירוב: מיד לאחר המלחמה התכנסה בחרטום, בירת סודאן, ועידת פסגה ערבית. בוועידת חרטום נקבעו "שלושת הלאווים:" לא לשלום עם ישראל, לא להכרה בישראל ולא לעריכת משא ומתן עם ישראל. הגישה הקיצונית של 'חזית הסירוב' היא גישתן של סוריה, עיראק, לוב ושל ארגוני המחבלים, שקראו להמשך המאבק המזויין בישראל כדי להביא להשמדתה.
2. גישת ביניים: גישה שטענה, כי מאחר שאי אפשר להביס את ישראל בדרך צבאית )על רקע תבוסות הערבים לישראל במלחמות ,1948 1956 ו,(1967 - הרי שיש להיאבק בה בדרך מדינית שתביא לנסיגתה מהשטחים שכבשה, לדוגמה: להיאבק באמצעות החלטת האו"ם ,242 שקראה לישראל לסגת משטחים שכבשה. על-פי גישה זו, הזמן פועל לטובת הערבים, וישראל תיחלש בהדרגה אם לא תחוש באיום ערבי.
3. גישה מתונה: גישה שקראה לערבים להכיר, בלית ברירה, בקיומה של ישראל, אך להביא לנסיגת ישראל מהשטחים שכבשה במלחמת ששת הימים, ולהקמת מדינה פלסטינית לצידה. גישה מתונה זו אומצה על-ידי מדינות כמו: מצרים וירדן שאכן חתמו, לאחר משא ומתן ממושך, על הסכמי שלום והכרה בישראל - מצרים ב- 1978 וירדן ב- 1994 גישה מתונה זו מבטאת שינוי שהחל בעולם הערבי, לאחר מלחמת ששת הימים, שינוי שקורא לנקוט בדרכים דיפלומטיות להשבת אדמותיהם הכבושות של הערבים, בעוד שעד אז דובר רק על דרך צבאית.