שאלות מתכונת
- מהחלטות ועידת הלסינגפורס:
קראו את הקטע שלפניכם וענו על השאלות שאחריו:
"בהכירה, כי ארגון העם היהודי לשם פעילות עצמית לאומית מהווה, לפי הסעיף השני של תוכנית באזל, אחד מן האמצעים החשובים ביותר להגשמת מטרותיה של הציונות, בחזקו את כוחות היהדות בגולה ובהעניקו לה אמצעים תרבותיים חומריים ומדיניים במלחמה למען יצירת חיים לאומיים תקניים בארץ ישראל.
בהכירה, נוסף על כך, שבארצות הגולה יכולים ארגונים לאומיים להתפתח רק בתנאי שיוכרו על ידי המדינה, דבר שהוא אפשרי רק אם משטרן של הארצות הללו הוא משטר דמוקרטי – מאשרת הועידה השלישית את הצטרפותם הטבעית של ההמונים הציונים אל תנועת השחרור של העמים הטריטוריאליים של רוסיה"
(מתוך: א' רפאלי, ועידות ארציות של ציוני רוסיה, קציר-קובץ לקורות התנועה הציונית ברוסיה, תשכ"ד)
א. מהי "פעילות עצמית לאומית" לפי דברי הקטע במצע של ועידת הלסינגפורס?
ב. האם קיימים ניגודים בין פעילות זו לבין מטרות הציונות?
תשובה לשאלה מספר 1
סעיף א'
"פעילות עצמית לאומית", לפי הקטע, היא:
א. חיזוק, בכוחות מקומיים, של היהדות בגולה בתחומים תרבותיים, חומריים ומדיניים. פעילות זו ברוסיה ובמקומות אחרים כללה: הקמת מוסדות חינוך, הוצאת עיתונים, וכינוס אגודות ציוניות.
ב. הקמת ארגוני סיוע כלכליים, במטרה לסייע ליהודים בקהילות בשעת מצוקה.
ג. פעילות במישור הפוליטי.כדי לשפר את מצב היהודים במדינות השונות.
סעיף ב'
הפעילות העצמית הלאומית נתפסת, לכאורה, כמנוגדת למטרת הציונות הדוגלת במאמצי עליה לארץ ישראל ולהשגת הצ'ארטר. ואולם, הוכח, כי על מנת לשרת את מטרות הציונות יש חשיבות לשיפור חוסנן הכלכלי-חברתי של הקהילות המקומיות ולקרבן ליהדות ולענייני הקהילה היהודית פעולה בשני המישורים במקביל סייעה לקידום מטרות הציונות.