שאלת מקור: מקור- "ליל הבדולח" 1938

2. מחוון לתשובה

א.זהות מתעד האירוע במקור הראשון: יוזף גבלס יד ימינו של היטלר, שר התעמולה. 

במקור השני: אזרחית גרמניה בשם רות אנדריאס פרידריך

מעורבות הגרמנים במקור הראשון: מעורבות ישירה של גבלס , מבצע הפקודה. 

במקור השני: מעורבות עקיפה : אזרחית גרמניה שנקלעת לסיטואציה בעל כורחה ומרגישה פחד מהול בבושה.

תוצאות האירוע במקור הראשון: דיווח מפורט ,עובדתי על תוצאות האירוע: 50 בתי כנסת, ואחר כך 70, עולים באש. הפיהרר הורה לאסור מיד 20-30 אלף יהודים. הזעם העממי משתולל עכשיו. גבלס הצדיק את מעשי הפורעים.

 במקור השני: דיווח מפורט ונקודתי יותר מפי היהודי שהסתתר אצל האזרחית. "השטן משתולל ברחובות ברלין! בתי הכנסת עולים באש! דם יהודי ניתז מן הסכין! קלגסי [חיילים נבזיים] ה-ס.א. צועדים ומנפצים שמשות.

ההשוואה בין שני המקורות מעלה שני קולות שונים. כל אחד מהמקורות מתייחס לאירוע באופן שונה: במקור הראשון מתעד האירוע הוא גבלס שמציג את האירוע מנקודת מבטו כאירוע חסר תקדים והכרחי לגרמניה. האירוע מתואר באופן יחסי במילים מעטות ובתמציתיות. במקור השני מתעדת האירוע ,אזרחית גרמניה מספרת על מה שקרה באירוע ממקור ראשון, אזרחית יהודיה שמתארת מנקודת מבטה באופן מפורט יותר על האירוע הנוראי. התיעוד שלה מאפשר להבין את משמעות הדברים ואת גודל האסון שעליו גבלס כתב ולהשלים את הפערים הקיימים בתיאור הדיווחי שלו.

ב.מושגים מרכזיים בנושא התבוססות המשטר הנאצי  בגרמניה והקשר ביניהם.

ליל הסכינים הארוכות: היטלר חשד שארנסט רהם, מפקד ארגון האס-אה, שאף לתפוס את מקומו. הוא עצר את רהם, יחד עם עוד כאלף מקציני הארגון, והוציאם להורג. צעד זה, אשר זכה לכינוי ליל הסכינים הארוכות, הסיר מדרכו של היטלר יריב פנימי וחיזק את מעמדו בקרב ראשי הצבא והתעשייה.

שרפת הרייכסטאג: ב-30 בינואר 1933 התמנה הטלר כקאנצלר גרמניה באורח חוקי על ידי הנשיא הינדנבורג. הטלר החליט לזכות ברוב בדרך חוקית, והודיע על פיזור הרייכסטאג ועל בחירות חדשות. שבוע לפני הבחירות בסוף פברואר 1933, הוצת בניין הרייכסטאג. הנאצים האשימו את הקומוניסטים בהצתתו.

גסטאפו: "משטרת המדינה החשאית" של גרמניה הנאצית, שהייתה אחד הגופים המרכזיים לאכיפת הטוטליטריות. גוף זה עשה שימוש רחב במעצרים, בחקירות באמצעות עינויים, ברצח של מתנגדים פוליטיים ובמחנות ריכוז. מחנות הריכוז היו מרכיב מרכזי בשיטת הטרור הנאצית. מטרת פעולות אלה הייתה בעיקר להטיל אימה ולהרתיע את מתנגדי השלטון.

הקשר ביניהם: לאחר שהנאצים תפסו את השלטון עמדו לרשות הנאצים אמצעי האכיפה של מדינה להשלטת טרור באמצעות מעשי אלימות ורצח. מטרתם של צעדים אלה הייתה לבסס את מעמדו של היטלר כשליט יחיד ולהתחיל ביישום של תורת הגזע הנאצית.  בתוך כך עשו הנאצים שימוש באמצעים ובצעדים שציינתי.