חוזקות
מהי חשיבה חיובית ואיך ניתן להיעזר בה?
הפסיכולוגיה החיובית עוסקת בניסיון למצוא ולטפח כישרונות אנושיים ותחומי חוזק מרכזיים, הטבועים באדם מיום היוולדו ומציאת הדרכים לטיפוח כישרונות וחזקות אלו. הגישה שמה דגש על כך שלאדם יש אפשרות בחירה ואחריות לבחור וכי האדם פועל לחיפוש משמעות, יצירתיות וערכים. מרטין סליגמן מגדיר את הפסיכולוגיה החיובית כגישה פסיכולוגית שמטרתה לעסוק בפן הבריא והחיובי של האדם ובהעצמת תכונות וחזקות של האדם ליצירת אושר ורווחה נפשית. קראו עוד >>
זיהוי והעצמה של חוזקות - מאתר החינוך ההוליסטי
מהי חוזקה?
החוזקות הן משאב, שקיים בכל אדם. גילוי החוזקות מאפשר ראייה ועשייה שונות, שיביאו להצלחה, למוטיבציה, ולמיצוי הפוטנציאל בתחום בו אנו עוסקים.
חוזקה מוגדרת כמאפיין (- דרך התנהגות – חשיבה- הרגשה) שאני טוב בו, שניתן להבחין בו במצבים שונים לאורך זמן, ומה שגורם לי להרגיש טוב, משמח אותי ומפתח אותי.
החוזקה היא שילוב של יכולת/נטייה טבעית יחד עם ידע ומיומנויות שאדם רוכש לאורך חייו, ע"י השקעת מאמצים משמעותית להפיכת היכולת הטבעית לחוזקה.
מדוע להתמקד בחוזקות?
ההתמקדות בחוזקות ב"מה שעובד" ולא בשיפור ובתיקון התחומים החלשים בחיינו – היא תפיסה היוצאת מהפסיכולוגיה החיובית.
מושג אותו טבע פרופ' סלינגמן, פסיכולוג יהודי אמריקאי בשנת 1998.חיים מאושרים ומספקים נבנים בהדרגה ובראש ובראשונה מתוך הבנה וקבלה שיש לנו חוזקות וחולשות ואנו בוחרים במה להתמקד. מחקרים בכל העולם מראים שהיכרות עם החוזקות האישיות והשימוש בהן מאפשרים לאדם: להגביר אופטימיות, מספקים תחושה של כיוון בחיים, מאפשרים לפתח ביטחון עצמי, מביאים לתחושת סיפוק אישי, ועוזרים בהשגת מטרות אישיות. יתרה מכך, ככל שנתמקד יותר בחוזקות - עוצמתן תגדל, וכך גם יכולת השיפור והצמיחה שלנו. זמן רב ואנרגיה מרובה אנחנו מבזבזים ב"לתקן" את מה שחלש אצלנו. שיפור חולשה שלנו יהפוך אותנו מגרועים לבינוניים, לעומת זאת שיפור חוזקה יהפוך אותנו מבינוניים למצוינים. אם נבדוק, נראה כי המצליחים הגיעו לאן שהגיעו בזכות מה שיש להם ולא בזכות מה שאין להם.
איך כל זה קשור לביה"ס?
ההשערה שלנו היא כי אם המורים והתלמידים יכירו את חוזקותיהם, וירגישו שיש להם ההזדמנות לפתח בבית הספר את מה שהם מצטיינים בו – הם יחוו יותר חוויות חיוביות בביה"ס, יאהבו להגיע לביה"ס והדבר ישפיע בסופו של דבר על הישגיהם הלימודיים.תפקידנו כמחנכים:
- להכיר מקרוב את תלמידנו, להתחקות במיוחד אחר חוזקותיהם וכישרונותיהם הטבעיים.
- לאפשר להם להתנסות בהצלחות ולתת להם משוב חיובי ובונה שיעצים את תחושת מסוגלותם העצמית.
- לתרום למיטביות הסובייקטיבית של התלמידים באמצעות מתן אפשרות לנצל את מירב כשרונותיהם הטבעיים וחוזקותיהם.
- לעצב סביבת עבודה נעימה ונינוחה, שתתרום, ככל שניתן, לרווחה הפיסית והנפשית של התלמידים.
לפניכם הצעות למערכי שיעור שמעודדים היכרות ושימוש בחוזקות