תקציר ידע - לאומיות
תנועה מדגימה: הלאומיות בגרמניה - איחוד גרמניה
השלבים העיקריים במאבק של התנועה הלאומית הגרמנית:
1. שלב ההערכות - הכוחות הפעילים שהניעו את המאבק בגרמניה
שלב בו כמה מאות בודדות של אנשים משכילים רומנטיקנים שנחשבו לאבות האומה מתחילים לגבש את המסגרת הלאומית ומניחים את היסודות לתרבות הלאומית. התנועה הלאומית הגרמנית התנגדה לכיבושי נפוליאון והחלה לעודד התעוררות לאומית גרמנית.
א. השפעת המשכילים הליברלים (שדוגלים בחופש ושוויון)
הושפעו מנפוליאון ומרעיונות המהפכה הצרפתית, ומצד שני התנגדו לכיבוש הצרפתי. הגרמנים הצליחו לבסוף להביס את הצרפתים אולם "הסדר הישן" הוחזר: שליטה גרמנית בצורה של ממלכות מפוצלות ונסיכויות, אך רעיונות הלאומיות הופצו ברחבי גרמניה.
לאחר שנפוליאון הובס גברה התסיסה הלאומית במדינות ובנסיכויות גרמניה בעיקר בקרב המשכילים שדרשו חופש ושוויון לכל בני העם (בהשפעת נפוליאון).
ב. השפעת הזרם הרומנטי - משכילים רומנטיקנים -
משכילים רומנטיים
מתחילים לעודד את הלאומיות גרמנית ומתחילים לפתח תודעה לאומית. סופרים, אמנים
ואנשי רוח חוקרים את ההיסטוריה, השפה, ואת הספרות ומחפשים את הזהות והייחוד הגרמני
בתרבות הכפר (פולקלור-תרבות העם). במסגרת יצירת התרבות הלאומית מתגבשת השפה
הלאומית התקנית, ישנו איסוף שיטתי ועיבוד של שירים, אגדות עממות ומוסיקה מסורתית.
התפתח פולקלור ( פולק = עם).
דוגמאות:
האחים גרים (הגרמנים) אספו אגדות עם גרמניות: שלגיה, כיפה אדומה, הברווזון המכוער, סינדרלה, הנזל וגרטל (עמי ותמי), היפהפייה הנרדמת, החתול במגפיים ועוד. אגדות עם אלו עזרו להתגבשות הלאום הגרמני.
פיכטה - פילוסוף גרמני שיצא נגד כיבושי נפוליאון וטען שהגרמנים טובים יותר משאר העמים כי נשארו טהורים בגזע ובמוצא שלהם ולא התבוללו עם שאר העמים.
בנוסף, היו משכילים ליברלים (שתמכו בחופש ובשוויון) והיו משכילים גרמנים שעודדו התפתחות של לאומיות אתנית שאומרת שרק אנשים ממוצא גרמני, בעלי תרבות גרמנית ודוברי גרמנית נחשבים בני האומה/ העם.
ג.השפעת אביב העמים - 1848
ב- 1848 החל גל של מהפיכות לאומיות באירופה, במטרה להוריד את השלטון הישן (האצולה, הכנסיה, השליטים הזרים), לשחרר את הפרט ולתת לבני העם את הזכויות: שוויון, חירות, אחווה (ברוח המהפיכה הצרפתית). העם תבע ריבונות (שלטון עצמי) לאומית והגדרה עצמית (רצון להקים מדינה עצמאית).