שאלות מתכונת
3. האפליה העדתית וקשיי הקליטה
קראו את הקטע וענו על השאלות שאחריו
מתוך כרוז מהפגנת "הפנתרים השחורים", 23 באוגוסט 1971:
"לאזרחי הדפוק - אתה דפוק לא מפני שנולדת, חלילה, דפוק. אלא מפני שדופקים אותך. נניח שאתה פועל שחור יליד עיראק, תימן או מרוקו, ואב למשפחה מרובת ילדים. אפשר לנחש, פחות או יותר, את העבר שלך. רק הגעת לארץ ישראל - זרקו אותך למעברה. קיבלת שכר ניצול וחמור ביותר: את פירות עבודתך אכלו הם - מנהלי העבודה, בעלי המפעל, הבוסים. עד היום הם מתפארים בבניית המדינה, בסלילת כבישים [... ] הם כיום בעלי התפקידים הבכירים במדינה שאתה בנית - ואתה - הפועל האמיתי, הבונה האמיתי - נשארת דפוק. בסופו של דבר, הרי לא עלית לארץ ממוסקבה או מלנינגָרד. אז מה פתאום שתקבל דירה נורמלית?"
(סמי שלום שטרית, "או שהעוגה לכולם, או שלא תהיה עוגה!", המאבק המזרחי בישראל, עמ' 154)
א. על איזה מאבק חברתי מרמז הקטע? הצג מאבק זה, הסבר את הסיבות למאבק ואת הישגיו.
ב. הצג את המניעים להגיע לישראל של אחד משני גלי העליה הגדולים בשנות ה-80 וה-90. הצג את בעיות הקליטה של העולים בגל עליה זה.
ג. הצג שלוש סוגיות במעבר של ישראל מ"כור היתוך" לרב תרבותיות.
תשובה לשאלה מס' 3
סעיף א'
מחאה חברתית על רקע רגשות קיפוח עדתי:
על רקע הפערים העמוקים בחברה הישראלית הופיעה בתחילת שנות ה-70 מחאה חברתית מאורגנת של צעירים בני עדות המזרח בתנועת "הפנתרים השחורים". המחאה הופיעה על רקע הרגיעה הבטחונית אחרי ששככה מלחמת ההתשה. קליטת העולים החדשים מברית המועצות עוררה את הביקורת על התנאים שקיבלו העולים החדשים לעומת תנאי הקליטה שהיו לעולים של תחילת שנות ה-50. דור הבנים של עולי צפון אפריקה טען שהיה כאן קיפוח על רקע עדתי, שלא איפשר להם לשפר את מעמדם בחברה. בנוסף לכך תנועת המחאה הושפעה מהמחאה החברתית של סוף שנות ה-60 באירופה ובארה"ב (השם "פנתרים שחורים" נלקח מאירגון חברתי למען אפרו-אמריקאים).
השגי תנועת המחאה: יעדי תנועת המחאה היו חיסול שכונות העוני, חינוך חובה חינם למעוטי יכולת, דיור חינם למעוטי יכולת וייצוג לבני עדות המזרח בכל המוסדות הממלכתיים. אנשי תנועת המחאה נפגשו עם אישים כראש הממשלה גולדה מאיר והשתלבו במרכזי הכוח הפוליטיים. בהשפעתם גברה תמיכת הממשלה בשכבות נמוכות והתקבלו חוקים כמו: ביטוח אבטלה, תוכנית ביטוח נכות, קצבאות ילדים ועוד. תנועת המחאה שככה בהשפעת אירועי מלחמת יום הכיפורים.
סעיף ב'
לדוגמה:
המניעים להגיע לישראל של העולים מברית המועצות בשנות ה-80 וה-90:
- המצב הכלכלי הרעוע בחבר המדינות בעקבות התפוררות ברית המועצות והתגברות ביטויי האנטישמיות במדינות אלה בגלל חוסר הביטחון האישי והכלכלי.
- ארצות הברית הגבילה את הגירתם של אזרחי חבר המדינות לתחומה. ב-1989, בעקבות לחץ של ממשלת ישראל, הפסיק הממשל האמריקני להעניק זכויות לפליטים יהודיים בעלי אשרת כניסה לישראל (בניגוד לשנות ה-70), מה שבלם את האפשרות להגר לארצות הברית. לכן, לא נותרה בידי יהודים אלה ברירה אלא להגר לישראל.
קשיי הקליטה של עולים אלה:
- הנטייה לחיות בשני עולמות- העולים ככלל נטו לשמור על תרבותם הנבדלת ורובם ממשיכים לקיים אותה עד היום כישראלים וכבעלי תרבות רוסית בעת ובעונה אחת.