שאלת מקור: תגובות ופעולות לנוכח המדיניות הנאצית כלפי היהודים

א.לפניכם קטע מתוך עדותו של הרב חיים קריגר על מצילו אריסטידס דה סוסה מנדס, הקונסול הכללי של פורטוגל בבורדו, צרפת:

 קראו את הקטע וענו על השאלות המופיעות אחריו:

"בזמן שדיברנו, שמע סגן הקונסול את הדברים – שנאמרו בצרפתית – והזהיר את סוסה מנדס לא ליפול לפח ולהנפיק לנו ויזות. את הדברים הוא אמר בפורטוגזית, אך ללא הועיל. מר מנדס אמר לי שהוא יתן ויזות לי ולמשפחתי, אך הוא יאלץ לבקש את האישור של משרד החוץ הפורטוגזי כדי לסייע לפליטים האחרים. ניסיתי לדבר אל ליבו, שלא ישמע בקול הסגן שלו. פתאום הוא הודיע לי שאני יכול להודיע לפליטים שכל מי שמבקש ויזה יקבל. מיד עשיתי כך. כל הפליטים קיבלו ויזות והוא ישב כל היום וחתם עליהם. אני עזרתי לו לשים את הבולים בתוך הדרכונים, והוא חתם. הוא לא שתה ולא אכל למשך כל היום עד מאוחר בלילה, ובתוך זמן קצר הוא הנפיק אלפי ויזות– עד שהתקרבו הגרמנים ובני בריתם והיינו צריכים לברוח דרך ספרד

שמועות על פעולותיו של סוסה מנדס הגיעו לליסבון שפקדה עליו לחזור למולדתו ללא דיחוי. שני גברים נשלחו ללוותו בדרכו. בעודו בדרך, כשהוא עדיין בצרפת, עבר סוסה מנדס בקונסוליה הפורטוגזית בבאיון. על אף שכבר איבד את תפקידו, סוסה מנדס נכנס לקונסוליה, ולמרות התנגדות הקונסול המקומי, פקד על העובדים להנפיק ויזות באופן מיידי לכל המבקשים".

כאשר הגיע סוסה מנדס לליסבון, הוא הובא לפני בית דין משמעתי. משרתו במשרד החוץ נשללה ממנו. כעת, כשהיה ללא מקור הכנסה, לא יכל לפרנס את משפחתו ו-13 ילדיו. ולמרות זאת הוא אמר לרב קרוגר, לו הוא סייע בבורודו: "אם אלפי יהודים סובלים בגלל נוצרי אחד [היטלר], ראוי שנוצרי אחד יסבול עבור כל כך הרבה יהודים".

ב-18 באוקטובר 1966 יד ושם הכיר באריסטידס דה סוסה מנדס בתור חסיד אומות העולם.

(מתוך עדותו של הרב חיים קריגר , 1966, אתר יד ושם)

הסבירו כיצד הקריטריונים לקבלת תואר חסיד אומות העולם באים לידי ביטוי בקטע העדות. 

ב.הסבירו שני  דפוסי התייחסות אחרים  של האוכלוסייה המקומית בארצות הכיבוש הנאצי כלפי היהודים בזמן ביצוע "הפתרון הסופי, והציגו בנוגע לכל דפוס שבחרתם את המניעים של מי שנקט אותו. 

בחרו מספר הלימוד מקור המציג דפוס התייחסות אחד של האוכלוסייה המקומית בארצות הכיבוש הנאצי כלפי היהודים בתקופה זו, והסבירו כיצד המקור שבחרתם מדגים דפוס זה. בתשובתכם עליכם לציין את מראה המקום המדויק של המקור שבחרתם.