קטע מקור מספר 1 - בריטניה מעבירה את שאלת ארץ-ישראל לאו"ם:
לפניכם קטע מקור היסטורי הקשור לנושא "המאבק להקמת המדינה ומלחמת העצמאות":
"ניתוח רציונאלי של מה שעשוי להתרחש בזירת האו"ם הביא את אנשי משרד החוץ הבריטי למסקנה, כי רבים הסיכויים שבריטניה תצליח לשמור על מעמדה הפוליטי והאסטרטגי בארץ ישראל בתנאיה שלה. הערכה זו התבססה על ההנחה, שאפילו המשקיף המשוחד ביותר יהסס מלתמוך בתכנית חלוקה, אם יתברר לו כי הקמת מדינה יהודית עצמאית תהיה כרוכה במלחמת אזרחים שתתחולל ברחבי ארץ ישראל. אולם השיקול המכריע היה לדעתם, שבאווירה הבינלאומית וביריבות הבינ-גושית שהסתמנו באותה עת, אין שום סיכוי, או חשש מבחינתם, שארצות הברית וברית המועצות תמצאנה עצמן במחנה אחד, ובסוגיית ארץ ישראל דווקא.
"אולם משקיפים שונים סברו אחרת כבר באותה עת. כך לדוגמה, ג'יימס מקדונלד, שהיה חבר בוועדה האנגלו אמריקנית משנת 1946 (ולימים שגרירה הראשון של ארצות הברית בישראל), ששהה בלונדון בימים שהתנהל הדיון בפרלמנט, כתב ליועצו המיוחד של הנשיא טרומן, דוד נילס: "זו הפעם הראשונה שאני מתחיל להאמין, כי הבריטים שוקלים ברצינות לעזוב את ארץ ישראל." עתה, אחרי שהארכיונים הבריטיים לשנים 1948-1945 נפתחו לעיון החוקרים, ניתן בהחלט לאשׁש את ההערכות שהשמיעו בשעתם מקדונלד ואחרים."
(י' בנדמן, "גיבוש התוכנית הבריטית להתפנות מארץ-ישראל", בתוך: מלחמת העצמאות תש"ח - תש"ט, דיון מחודש, עורך: א' קדיש, חלק ב עמ' 595)