שאלות מתכונת

4. תהליך הדה קולוניזציה והקמת מדינות עצמאיות

א. הצג שלושה מהגורמים לתהליך הדה-קולוניזציה, משלושה סוגים שונים (גורם כלכלי אחד, גורם פוליטי אחד,  גורם אידיאולוגי אחד).

ב. כאשר הבריטים העניקו עצמאות לעירק בתום המנדט שלהם שם, הם דאגו לשמר את השליטה בתעשיית הנפט העירקית בידיהם. איזה ממאפייני תהליך הדה-קולוניזציה בא לידי ביטוי בכך?


תשובה לשאלה מס' 4

סעיף א'

גורמים לתהליך הדה-קולוניזציה

גורמים כלכליים:

  • במאה ה-19 המושבות הניבו רווחים נאים עבור המעצמות הקולוניאליסטיות: בהשקעה קטנה – יחסית, תוך ניצול אוצרות-הטבע הזמינים וכוח-האדם הזול והבלעדיות של המעצמה השלטת, ניתן היה להרוויח היטב. במחצית השנייה של המאה ה-20 המעצמות נאלצו להשקיע יותר בהחזקת המושבות ודיכוי האוכלוסייה והרווחיות ירדה.
  • אחרי מלחמת העולם ה-2 המעצמות הקולוניאליסטיות נאלצו להשקיע בשיקום כלכלותיהן, בעקבות ההרס והאבדות של המלחמה. הם העדיפו להשקיע בבית ולא מעבר לים.


גורמים פוליטיים:

  • תמיכת מעצמות-העל: בעולם שנוצר אחרי מלחמת העולם ה-2 התפתחה יריבות בין שתי מעצמות העל, ארצות הברית וברית המועצות, יריבות הידועה כ"מלחמה הקרה". כל אחת מהמעצמות הללו בקשה למשוך לצידה את עמי אפריקה ואסיה באמצעותת תמיכה בתהליך הדה-קולוניזציה.
  • תנועות השחרור של עמי אפריקה ואסיה שהיו תחת שלטון קולוניאלי ניהלו מאבקים לאומיים עקשניים ואף אלימים, שגבו  מחיר כבד מהמעצמות הקולוניאליסטיות, והתישו אותן.


גורמים אידיאולוגיים:   

  • בני השכבה המובילה בקרב העמים הנתונים לשלטון קולוניאלי– האליטה – נחשפו לתרבות ולאידיאולוגיות שרווחו באירופה, ובכלל זה הלאומיות. הם אמצו את הלאומיות, ובעזרתה גייסו את ההמונים למאבק האנטי-קולוניאלי.
  • שתי מעצמות-העל תמכו בדה-קולוניזציה לא רק מהסיבות הפוליטיות שהזכרנו, אלא גם מסיבות אידיאולוגיות: ארצות הברית ראתה בקולוניאליזם סתירה הן לעיקרון ההגדרה העצמית של העמים והן לעיקרון השוק החופשי. ברית המועצות ראתה בקולוניאליזם ביטוי לניצול קפיטליסטי.


סעיף ב'

המאפיין: המעצמות הקולוניאליות השתדלו להמשיך לשמור על האינטרסים שלהם