תקציר ידע - היישוב היהודי בזמן מלחמת העולם הראשונה - ג'אמל פאחה

הצהרת בלפור (1917)


הפרק שלפנינו עוסק בשאלות  המרכזיות: מדוע ניתן לראות בפרסום הצהרת בלפור הישג מרכזי לתנועה הציונית? ‏מהם הגורמים שהביאו את בריטניה לפרסם את הצהרת בלפור? אילו תגובות עוררה הצהרת בלפור בקרב הציונים, המשתלבים והערבים? 


הרקע המדיני

בתקופת מלחמת העולם הראשונה, בריטניה כאחת ממדינות ההסכמה, מעורבת במספר הסכמים הקשורים לבעיית ארץ ישראל (הסכמים המשקפים את האינטרסים הבריטיים):

1. איגרת מק-מהון (1915) – במהלך חילופי מכתבים בין הנציב הבריטי במצרים, מק-מהון, לבין השריף של מכה, חוסיין, בריטניה מבטיחה להעביר שטחים, ובתוכם נכללת גם ארץ ישראל, לצורך הקמת מדינה ערבית עצמאית ותמורת זאת הערבים התחייבו לפתוח במרד ערבי נגד השלטון העותומאני.

2. הסכם סייקס-פיקו (1916) – זהו הסכם חשאי, שנחתם בין בריטניה לבין צרפת, אשר במסגרתו חילקו ביניהן שתי המדינות את השליטה על שטחי האימפריה העותומאנית. ארץ ישראל אמורה הייתה להיות תחת שלטון משותף של שתי המדינות, מלבד שטח שמצפון לעכו שאמור להיות תחת שלטון צרפתי ונמלי יפו וחיפה תחת שלטון בריטי.

3. הצהרת בלפור (1917) – 

ראשי התנועה הציונית האנגלית, ובעיקר חיים ויצמן, האמינו שמדינות ההסכמה במלחמת העולם הראשונה ינצחו במלחמה וכי בריטניה עומדת לכבוש את ארץ-ישראל. לכן נפגש ויצמן עם ראשי הממשל הבריטי וניסה לשכנע אותם לפרסם הצהרה התומכת בזכותו של העם היהודי לבית לאומי בארץ-ישראל. וזאת עוד לפני תום המלחמה, בטענה שיש זהות אינטרסים בין הציונות לבריטניה. בנוסף ביקש ויצמן שעליהם להדגיש את המחויבות המוסרית לפתור את בעיית העם הנרדף.

בתאריך ה-2/11/1917 פורסמה הצהרת בלפור, בתור מכתב מאת שר החוץ הבריטי, הלורד בלפור, לרוטשילד. ההצהרה גורסת כי ממשלת בריטניה "רואה בעין יפה" הקמת "בית לאומי בארץ-ישראל" וכי היא תעשה כל שביכולתה להגשים השגת מטרה זו אולם בהצהרה ניתנו גם תנאים לקיומה.



ההצהרה והלורד בלפור

מקור התמונה - https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%94%D7%A6%D7%94%D7%A8%D7%AA_%D7%91%D7%9C%D7%A4%D7%95%D7%A8#/media/%D7%A7%D7%95%D7%91%D7%A5:Balfour_portrait_and_declaration.JPG