תקציר ידע- טוטאליטריות ושואה
דרכי הלחימה של היהודים בזמן ביצוע 'הפתרון הסופי': המרד בגטאות
מרד גטו ורשה - מקרה דוגמא:
ייחודו של מרד גטו ורשה בהשוואה למרידות בגטאות אחרים:
1.זמן התרחשות המרד ומשך הזמן שלקח: יהודי גטו ורשה מרדו באביב 1943, ואילו רוב המרידות החשובות של עמי אירופה פרצו מאוחר יותר, כאשר בעלות הברית סיפקו תמיכה לתנועות ההתנגדות או כאשר בעלות הברית עמדו לכבוש את האזורים האלה. לדוגמה, מרד הפולנים פרץ רק בקיץ 1944, כאשר הצבא האדום ניצב בשערי ורשה כלומר יותר משנה לאחר מרד גטו ורשה. משך הזמן לו נזקקו הנאצים עד שחיסלו את הגטו היה ארוך במיוחד ונמשך כחודש ימים, מ-19 באפריל ועד 16 במאי 1943. חודש של קרבות בין הנאצים לבין הכוחות היהודים הלוחמים, מה שהפתיע את הנאצים.
2.מספר גדול של אבדות גרמנים באופן יחסי למרידות אחרות: חיסולו הסופי של הגטו החל ב-19 באפריל 1943, ערב פסח תש"ג. הגרמנים הודיעו מראש על האקציה והכניסו בכוח צבאי כבד אל הגטו, אולם לא מצאו איש. בהתנגשויות הראשונות עם לוחמי הגטו נעצר טנק גרמני והובער, והגרמנים נאלצו לסגת כשהם סופגים אבדות בנפש. למעלה ממאה גרמנים נהרגו במרד זה.
3.למרד קדמו הכנות מקיפות: ההכנות למרד החלו זמן רב לפני שהוא פרץ. במשך חודשים ארוכים אספו היהודים בגטו נשק, תחמושת, תרופות, מזון ומים וחפרו מחילות ובונקרים לצורכי הסתתרות ומילוט. ההכנות למרד כללו אימונים בלוחמה בשטח בנוי וחלוקת אזורי פיקוד. לפחות 750 לוחמים השתתפו במרד באופן פעיל. בגטאות אחרים היה מספר הלוחמים מצומצם יותר. בגטו וילנה למשל מנה ארגון המורדים כ-300 חברים בשיאו.
*מרד גטו ורשה השפיע להמרצת ההתנגדות היהודית בגטאות ובמחנות ההשמדה ועודד את המאבק המחתרתי נגד הנאצים. המרד השאיר רושם רב גם על המחתרות בפולין ובעולם.