תקציר: המדינה החשמונאית

3. השליטים החשמונאים


יהודה - איור מהמאה ה-16 - מאתר ויקיפדיה

יהודה המכבי- עמד בראש המרד לאחר מות אביו, הביא לביטול גזרות השמד וכבש את ירושלים וסביבתה. כרת ברית עם רומא.


יונתן - איור מהמאה ה-16 - מאתר ויקיפדיה

יונתן- לאחר מותו של יהודה המקבי בקרב  נטל את הנהגת המרד, ניצל מאבקים פנימיים בבית סלווקוס ופעל בעיקר בדרכים מדיניות כדי להרחיב את סמכויותיו ולקבל הטבות שונות ולבסוף מונה ע"י  המלך לתפקיד הכהן הגדול ( יש לשים לב לכך שמונה לתפקיד ע"י מלך זר, ולמעשה עדיין לא השתחרר לחלוטין מן השלטון הזר).



שמעון - איור מהמאה ה-16 - מאתר ויקיפדיה



שמעון - המשיך לחזק את מעמדו, זכה לסמכויות נוספות, ולבסוף שוחרר מתשלום מס לממלכת סלווקוס. זהו  הביטוי החשוב ביותר לעצמאות החשמונאים ולמעשה הפך אותם לשליטים עצמאיים. כדי לחזק את שלטונו מבית, יזם שמעון כינוס של אספת העם אשר הסמיכו אותו ואת צאצאיו לקבל את ההנהגה המדינית ואת משרת הכהן הגדול. כך זכה שמעון להכרה של העם בשלטונו.


הורקנוס - איור מהמאה ה-16 - מאתר ויקיפדיה


יוחנן הורקנוס- בנו של שמעון שירש אותו, הרחיב את גבולות שלטונו לאזורי הצפון, עבר הירדן, החריב את מקש השומרונים על הר גריזים וגייר את האדומים שישבו מדרום לירושלים.  יוחנן היה החשמונאי הראשון שהנפיק מטבעות מטעמו, וזהו אחד הביטויים לעצמאות.


אריסטובלוס- איור מהמאה ה-16 - מאתר ויקיפדיה

יהודה אריסטובלוס- בנו שלט שנה אחת בלבד, ובשנה זו הכריז על עצמו כמלך (104 לפנה"ס). כבש שטחים באזור הגליל ונהג במדיניות של גיור.




ינאי איור מהמאה ה-16 - מאתר ויקיפדיה




אלכסנדר ינאי (יהונתן)-  אחיו של יהודה אריסטובולוס, ירש את יהודה כאשר הוא נושא את אשתו שלומית אלכסנדרה. אף הוא הכריז על עצמו כמלך, נודע בעיקר במלחמותיו המרובות: עם הערים ההלניסטיות, הנבטים (עם ממוצא ערבי בעבר הירדן) ועם שכנים אחרים. בימיו הגיעה ממלכת החשמונאים לשיא התפשטותה הטריטוריאלית. בעיקר יש לציין את השתלטותו על רוב ערי החוף. ימי שלטונו היו ארוכים במיוחד ואופיינו לא רק ע"י מלחמות וכיבושים צבאיים, אלא ע" משברים פנימיים חמורים בין החשמונאים לבין חלק מן העם.


שלומית איור מהמאה ה-16 - מאתר ויקיפדיה

שלומית אלכסנדרה- (המכונה שלומציון) ירשה אותו, שלטונה אופיין בשקט פנימי, אך כבר בלטה התחרות על השלטון בין שני בניה, ולאחר מותה התחלק השלטון ביניהם, עד הכיבוש הרומאי בשנת 63 לפנה"ס.