הגורמים והנסיבות לעליית הנאצים לשלטון



ב-30 בינואר 1933 מונה אדולף היטלר לקאנצלר (ראש ממשלה) של גרמניה על ידי הנשיא הינדנבורג. היה זה לאחר שבבחירות האחרונות של 1932 המפלגה הנאצית הפכה למפלגה הגדולה ביותר ברייכסטאג (אם כי לא היה לה את הרוב), ולאחר כשלון של הינדנבורג להקים ממשלה קואליציונית של המרכז והימין. כלומר, היטלר הגיע לשלטון מבחינה פורמאלית (רשמית) בצורה חוקית. בכך הגיע הסוף לרפובליקת ויימאר.

הגורמים העיקריים להצלחת המפלגה הנאצית:

1.     הצגת "הסכם ורסאי" 1919 כהסכם משפיל, שנכפה על גרמניה עם סיום מלחמת העולם הראשונה. ההסכם שרפובליקת ויימאר חתמה עליו כלל:

-         ויתורים על שטחים.

-         התחייבות לשלם פיצויים לבעלות הברית (כי היא האשמה במלחמה).

-         איסור על החזקת נשק כבד.

-         הגבלת הצבא לצבא בן מאה אלף חיילים בלבד.

היטלר כמנהיג המפלגה התחייב להביא לביטול ההסכם.

2.     הפצת אגדת "הסכין בגב", שכביכול היהודים והקומוניסטים הם אלה שבגדו בגרמניה ולכן הם האחראים לתבוסתה במלחמת העולם הראשונה, סייעה לנאצים לזכות בתמיכה רבה יותר בקרב העם הגרמני. המפלגה הנאצית הגבירה את ההסתה האנטישמית נגד היהודים.

3.     המצב הכלכלי הקשה של רפובליקת ויימאר: האינפלציה הגבוהה, האבטלה הקשה והחרפת המשבר בגרמניה בהשפעת המשבר הכלכלי העולמי של השנים 1929-1932, העמיקו את הייאוש בגרמניה ומצאו במפלגה הנאצית גורם מושיע. יש לציין, שהמפלגה הנאצית הציגה תוכניות כלכליות שהתמקדו ביצירת מקורות תעסוקה להמוני המובטלים ובמפעלי בנייה ציבורית.

4.     הפחד מהשתלטות הקומוניזם נוצל גם כן על ידי המפלגה הנאצית שהגבירה את התעמולה שלה נגד הקומוניסטים, תוך הדגשה שרק היטלר הוא המתאים לעצור את "הסכנה האדומה" הנשקפת לגרמניה.

5.     התעמולה הנאצית: הנאצים כינסו כנסים ראוותניים בהם נאם היטלר. הם עשו שימוש בכל אמצעי התקשורת כשהוקיעו את רפובליקת ויימאר, בזו למשטר הדמוקרטי, הסיתו נגד היהודים ונגד הקומוניסטים והציגו את היטלר והמפלגה הנאצית כיחידים שיכולים להציל את גרמניה.

6.     הפיצול הפוליטי ברפובליקת ויימאר וצמיחתן של מפלגות קיצוניות (מימין ומשמאל) גרם לאי יציבות פוליטית ולתחושה שהמשטר הדמוקרטי אינו מתפקד כראוי בגרמניה, מה שהקל על המפלגה הנאצית לקבל את אהדת הציבור הגרמני.

7.     המשבר הפוליטי בשנים 1930-1932 שכלל: בחירות חוזרות ללא הכרעה, ממשלת מיעוט ללא גיבוי הפרלמנט הגרמני, הפעלת צווי חירום על ידי הנשיא על פי סעיף 48 בחוקה ואי הצלחתם של מפלגות המרכז והסוציאל דמוקרטים להעמיד מועמד מוסכם לקאנצלר מול היטלר, הן הנסיבות שסייעו להגעת הנאצים לשלטון.


שינוי אחרון: שני, 2 נובמבר 2015, 2:57 PM