המעבר של גרמניה מדמוקרטיה לנאציזם (משטר טוטאליטרי)


מייד עם עליית המפלגה הנאצית לשלטון בגרמניה בינואר 1933 היא החלה בבניית המשטר הנאצי ובביסוסו, כלומר גרמניה הופכת ממדינה דמוקרטית לדיקטטורה (תהליך הנאציפיקציה).התהליך לביצוע היה "ההאחדה" (תיאום- ובגרמנית "גלייכשלטונג") שמשמעותו: תיאום בין המפלגה לבין העם במטרה שכל הארגונים לסוגיהם השונים יהיו כפופים להיטלר ולמפלגה הנאצית ויפעלו על פי האידיאולוגיה הנאצית.
הצעדים העיקריים בתהליך זה היו:

1.     שריפת הרייכסטאג (פברואר 1933)- היטלר האשים בכך את הקומוניסטים וניצל את האירוע לפגוע ביריביו. הנשיא חתם על צו לפיזור הרייכסטאג והעניק להיטלר את הסמכות להוציא צווי חירום.

2.     "חוק ההסמכה" (מרס 1933) – הרייכסטאג שנפתח מחדש אישר את סמכות הממשלה בראשות הקאנצלר (היטלר) לחוקק חוקים ללא אישור הרייכסטאג כולל חוקים הנוגדים לחוקה, מה שביטל למעשה את חוקת ויימאר.

3.     חיסול המפלגות: העברת החוק שהמפלגה הנאצית היא המפלגה החוקית היחידה ואיסור קיומן של מפלגות אחרות (יולי 1933).

4.     פירוק האיגודים המקצועיים והחרמת רכושם ובמקומם הוקם גוף אחד חדש בשם: "חזית העבודה הגרמנית".

5.     "ליל הסכינים הארוכות" (יוני 1934) - זהו צעד נוסף לביסוס שלטונו של היטלר. מדובר באירוע של רצח הצמרת של ארגון ה- s.a. ביזמתו של היטלר, כיוון שראה בהם סיכון. כך הוא קיווה להבטיח את הנאמנות של הצבא, להביא לחיזוק ארגון ה s.s. ולהרתיע את מתנגדיו.

6.     איחוד משרת הקאנצלר והנשיא (אוגוסט 1934)– בעקבות מותו של הנשיא הינדנבורג, היטלר הפך לראש המדינה, ראש הצבא וראש המפלגה וכונה "הפיהרר".

7.     הפעלת תכניות כלכליות חדשות : "תכניות ארבע השנים" (ב-1933 וב-1936) שנועדו לחזק את גרמניה מבחינה כלכלית ומבחינה צבאית. במסגרתן הממשלה יזמה עבודות ציבוריות בהיקף גדול ובכך פתרו את בעיית האבטלה, פותחה תעשיה צבאית, דלק ומחצבים.

8.     הקמת מנגנוני טרור למניעת כל התנגדות למשטר הנאצי כמו:

-         הגסטאפו: משטרה חשאית

-         s.s.: יחידות המשמר שתפקידן לשמור על בטחון המדינה ומנהיגיה.

-         מחנות ריכוז: מחנות עבודה למתנגדי המשטר בשלב הראשון.

9.     חינוך, תרבות ותעמולה: במערכת החינוך הותאמו התכנים לעקרונות האידיאולוגיה הנאצית  מורים שנחשדו בחוסר-נאמנות סולקו; את בני הנוער עודדו להצטרף לתנועת הנוער היחידה שפעלה, ה"היטלר יוגנד". גם על עולם התרבות הגרמנית השתלטו הנאצים, תוך עריכת "טיהור" מקיף במוסיקה, באמנות, בספרות, בתיאטרון ובקולנוע. על המלאכה ניצח שר התעמולה, יוזף גבלס, שדאג להפיץ ללא הרף, בכל אמצעי התקשורת ודרכי הביטוי האמנותיים, את דבר המשטר.

 

חלק בלתי נפרד מביסוס המדיניות הנאצית בגרמניה היו הצעדים החוקיים והמעשיים שהכבידו על חיי היהודים, שבאו כחלק מיישום האידיאולוגיה הגזענית.


שינוי אחרון: שני, 2 נובמבר 2015, 3:02 PM