סיכום בראשית פרק יב - מחרן לכנען ועד מצרים

עד עכשיו דברנו על כולם. על אדם וחוה, על קין ועל הבל, אפילו פגשנו את נוח ושלושת ילדיו וקינחנו עם דור הפלגה, שרק רצו להקים מגדל גבוה שראשו בשמיים ושיכירו אותו אפילו במגדלים בגבעתיים.

אבל עכשיו זה משהו מיוחד, עזבנו את כל העולם ומעתה משפחה אחת, סיפור אחד ובעתיד הרחוק שלוש דתות.

בסוף פרק יא אנחנו נפגשים ברשימת גניאולוגית, אילן יוחסין של משפחות חשובות, יותר או פחות, עד שאנחנו מגיעים למשפחתו של תרח.
לתרח שלושה בנים: אברם, נחור והרן. אברם מתחתן עם שרי, הרן מוליד את לוט ומת, ונחור הוא משתקע בחרן ומתחתן עם מלכה. הפרט היחיד שאנחנו מקבלים הוא ששרי עקרה "אין לה ולד" (למה אין לה, ויכוח פרשני, בעתיד נדבר על כך)

די להקדמות. עכשיו לסיפור עצמו: ביום בהיר אחד פונה אלוהים אל אברם בזה הצו (ציווי סוג של פקודה) האלוהי: "לֶךְ-לְךָ מֵאַרְצְךָ וּמִמּוֹלַדְתְּךָ וּמִבֵּית אָבִיךָ, אֶל-הָאָרֶץ, אֲשֶׁר אַרְאֶךָּ." (פס' א).
שימו לב, הבקשה בנויה בצורה מיוחדת, מדורגת וקלה לעיכול. לעזוב הארץ זה לא כזה נורא, נגיד אומרים לי לעזוב את נורבגיה כי מה לי ולנורבגיה (אולי חוץ מהסלמון), מולדת זה כבר סיפור אחר, אכפת לי מהמולדת, אכפת לי מהמדינה שלי, אני אשרת בצבא, אשלם מיסים, אצביע למדינות שאין להם סיכוי באירוויזיון, ובית אביך זה כבר בית, תרתי משמע, אתה מריח את המנה חמה בטעם ספגטי בולונז של שבת (טוב זה כנראה רק במקרה שלי וגם זה כבדיחה). במילים פשוטות, ניתן לומר שהצו בנוי בצורה הדרגתית, פרשנים יסבירו שהצו בנוי כך כדי לא להבהיל את אברם, אבל בצד הצו מסתתרת ברכה ולא סתם ברכה: "
וְאֶעֶשְׂךָ, לְגוֹי גָּדוֹל, וַאֲבָרֶכְךָ, וַאֲגַדְּלָה שְׁמֶךָ; וֶהְיֵה, בְּרָכָה.וַאֲבָרְכָה, מְבָרְכֶיךָ, וּמְקַלֶּלְךָ, אָאֹר; וְנִבְרְכוּ בְךָ, כֹּל מִשְׁפְּחֹת הָאֲדָמָה. (פס' ב-ג) שימו לב יש כאן שורש מנחה* ב.ר.כ שמופיע בשני הפס' האלה 5 פעמים מדוע? להדגיש את גודל הברכה.

אברם לא שואל שאלות ומה עושה? קם והולך. לוקח את שרי, אשתו, לוט, אחיינו, ואת כל הנפש (עבדים שפחות וכו') ואת כל הרכוש ויוצאים לדרך לארץ כנען (כולה 1300 ק"מ ברגל), וכל זאת כאשר אברם בן 75 שנה.
הם מגיעים לארץ כנען ואלוהים מבטיח לו שתי הבטחות "לזרעך אתן את הארץ הזאת" (פס ז') הבטחה ראשונה היא הבטחת זרע, כלומר ילדים, והבטחת הארץ, זו הבטחת הנחלה, מקום לגור בו (זכרו שהבטחות אלה תמיד יבוא יחד כי אי אפשר להיות בעלי קרקע ללא ילדים כי ייקחו אותה ממך, ואי אפשר להיות עם ילדים בלי קרקע כי זה מתכון בטוח למלחמה). אברם מתיישב באיזור שבין בית אל לבין העי ומקים מזבח לאלוהים, למה?
לא יודע, אבל תחשבו על זה, שבשר זה מתכון מצוין לפתח שיחה וגם אש זה מצרך די נדיר וזהו, אברם מסתובב בארץ באזור הנגב (אולי הוא ימצא איזושהי אטרקציה).

בחלק השני (כלומר מפס' י') יש רעב בארץ ואיך יודעים שהרעב קשה? כי המילה רעב מופיעה פעמיים באותו פסוק. אז אברם מחליט לרדת למצרים ,האימפריה האדירה של המזרח הקדום, ומקום שתמיד יש בו אוכל (האם זה ניסיון? האם אברם עומד בו? שאלות שהתשובות להן רבות)
בכל מקרה, כשהם מתקרבים למצרים אברם לוקח את שרי לשיחה וכך הוא אומר לה: "הִנֵּה-נָא יָדַעְתִּי, כִּי אִשָּׁה יְפַת-מַרְאֶה אָתְּ
."(פס' יא) ולכן, מה שאני מבקש ממך זה "אִמְרִי-נָא, אֲחֹתִי אָתְּ--לְמַעַן יִיטַב-לִי בַעֲבוּרֵךְ, וְחָיְתָה נַפְשִׁי בִּגְלָלֵךְ (פס' יג) למה אברם מבקש זאת? פשוט שלא יהרגו אותו, אישה היא רכוש באותו זמן. גבר נשוי – הורגים, והאישה היא נכס ללא רכוש. אח- יש על מה לדבר.
לא כתוב האם היא מסכימה. מה שכן כתוב הוא שמי שחושק בשרי אלה לא אחרים מאשר שרי פרעה, שבשם המלך לוקחים אותה. ואברם? הוא מקבל שלל רב "וּלְאַבְרָם הֵיטִיב, בַּעֲבוּרָהּ; וַיְהִי-לוֹ צֹאן-וּבָקָר, וַחֲמֹרִים, וַעֲבָדִים וּשְׁפָחֹת, וַאֲתֹנֹת וּגְמַלִּים
." (פס טז) הפירוט הזה מדגיש כמה העסקה הזו הייתה כדאית לאברם (גם כאן הדעות חלוקות בקרב חז"ל), אך רגע לפני שפרעה מצליח לשכב עם שרי, ה' נותן בו נגעים גדולים ופרעה מבין שעבדו עליו. מה הוא עושה? מזמין את אברם, כועס עליו שהוא ניסה לעבוד עליו ומגרש אותו יחד עם כל השלל. למה הוא לא מבקש בחזרה? בואו נגיד שמעורב בכך הרבה אגו ורצון להשתיק הסיפור שלא מוציא טוב את המלך במצרים, שהוא במעמד של פחות או יותר אל.

זכרו!

צו אלוהי - דרישה של האל בדרך כלל מהדמות הראשית, במקרה שלנו אברם.

*שורש/ מילה מנחה - מופיע יותר מפעם אחת בקטע/טקסט מסוים. בדרך כלל הנושא המרכזי של הקטע ולא תהייה לעולם שם ה' או מילים כמו ויאמר אלא פעלים (בדרך כלל).

רשימה גניאולוגית- אילן יוחסין של משפחות חשובות בתנ"ך.

הבטחת זרע והבטחת נחלה - הבטחה שתלווה את אברם ואת שאר האבות לכל אורך הדרך.

מעשה אבות סימן לבנים - מה שקרה לאבות לא קרה רק להם באופן אישי אלא נעשה להם כדי להוות תחילת ביצוע של מה שנגזר על בניהם, הן לטוב הן לפחות. או במילים פשוטות: מה שקרה לאבות יקרה גם לבנים שלהם.
הסבר: אברם ירד למצרים בגלל הרעב. גם יעקב ובניו ירדו למצרים בגלל הרעב. אברם קיבל שכר רב בעבור שרי. גם בני ישראל יצאו ממצרים בשלל רב. בשל חטא פרעה לאברם (ושרי) קיבל פרעה עונש מה', כך גם פרעה יקבל את מכות מצרים כי הוא לא הסכים לשחרר את בנ"י.


שינוי אחרון: חמישי, 17 פברואר 2022, 10:15 PM