תהילים ק"ד- אמצעים אומנותיים במזמור

אמצעים ספרותיים:

אינקלוזיו:  בעברית: מסגרת, מבנה מעטפת, חתימה. אמצעי ספרותי זה יוצר מסגרת ספרותית ליצירה באמצעות שיבוץ או חזרה על יסודות דומים מתחילתו של הטקסט בסופו. באופן כזה האינקלוזיו יוצר כמעין סגירת מעגל לסיפור, ולעיתים אף משמש כסיום דרמטי.

פסוק א ופסוק לה
א
  בָּרְכִי נַפְשִׁי,    אֶת-יְהוָה:

לה בָּרְכִי נַפְשִׁי,    אֶת-יְהוָה; הַלְלוּ-יָהּ.

מילים מנחות-

מעשייך/ מעשה –  מופיעים חמש פעמים במזמור ומבטאים שהעשייה של מעשה בראשית הוא הנושא המרכזי במזמור שעובר בחוט השני לאורך כל תחנות המזמור.

רוח -  מופיע ארבע פעמים במזמור בפעמיים הראשונות מדובר ברוח כמו שאנו מכירים היום ואילו בפעמיים אחרות מדובר בנשמה, רוח ונפש.

נסכם את המזמור מתוך מאמר שכתבה דפנה קירש באתר 929 וכותרתו "מעגל החיים ממשיך להסתובב"
" אם עלינו לבחור מספר מילים שיסכמו מזמור מקסים זה, בן שלושים וחמישה הפסוקים, שנקרא בראשי חודשים, תהיינה אלו המילים "מה רבו מעשיך ה'" (כד)
.
....
המזמור נקרא ממש כמו סרט טבע. אפשר לדמיין את ההרים, הנהרות, כל חיה וצמח, כחלק מתמונה שלמה, כחלק מאיזון אקולוגי
.
למה דווקא בראש חודש? אולי בראש החודש, בזמן של התחדשות, כדאי להיזכר בטבע, בעולם הגדול שאנחנו חלק ממנו. להיזכר ביופי הקורן הזה שקיים מסביב, בפלא שהוא העולם וחוקי הטבע. באריות, בחסידות, באוקיינוס, רעידות האדמה והרי הגעש. לקבל קצת פרופורציות. מהן הצרות שלנו לעומת ההכחדות הגדולות - "תסתיר פניך יבהלון, תוסף רוחם יגוועון ואל עפרם ישובון. תשלח רוחך יבראון ותחדש פני אדמה". לזכור שמעגל החיים ממשיך להסתובב, ושמה שנראה לנו כאכזריות הוא חלק מן האיזון של שרשרת המזון, שגם הכפירים מתפללים בדרכם ומבקשים מהאל אוכלם. להכיר תודה על נחמות קטנות כמו יין שישמח לבב אנוש, ועל כך שיש לנו שמן, לחם, ועבודה לצאת אליה בבוקר ולחזור בערב
.
מול כל היופי והקסם הזה, אפשר רק להתפעם. לא במקרה הפרק מתחיל ומסתיים באותן מילים - "ברכי נפשי את ה'". המשורר מרגיש צורך לברך את אלוהים על כל הפלאות הללו, מפרט לנו אותן, ולאחר שפירט מברך שוב באותן מילים, כמעין סגירת מעגל, ומוסיף לחיזוק וסגירה את המילה "הללויה
".


שינוי אחרון: שבת, 28 מרץ 2020, 7:21 PM