תקציר הידע - בונים מדינה במזרח התיכון

הפרק שלפנינו עוסק בשאלות המרכזיות : מדוע שינה היישוב את מדיניותו כלפי בריטניה בסיום המלחמה ?מהם הגורמים שהובילו להקמת תנועת המרי העברי? ‏באילו דרכים פעלה תנועת המרי העברי נגד הבריטים? ‏כיצד נאבק היישוב היהודי במדיניות הספר הלבן לאחר הפסקת פעילותה של תנועת המרי העברי ומה היו עיקרי המחלוקת בין תומכי המאבק הצבאי לבין תומכי המאבק בתחום המדיני ובהעפלה?

1. מאבק הישוב היהודי בשלטונות המנדט הבריטי בשנים 1945 -1947: מאבק צבאי ומאבק בתחום ההעפלה.

1.2. תגובת הבריטים לפעולות תנועת המרי העברי

היקפן הרחב של פעולות אילו העיד על עוצמתו של היישוב היהודי ויצר רושם רבה בדעת הקהל העולמית והבריטית. 

תגובת הבריטים הייתה קשה. הם הביאו לארץ כ- 17 אלף חיילים וביצעו את מבצע ברודסייד- השבת השחורה.


מבצע ברודסייד - 'השבת השחורה'. 29 ביוני 1946

במהלך יום השבת ה-29 ליוני 1946 חסמו הבריטים את כל הדרכים בארץ, ניתקו את קווי הטלפון אל היישובים היהודיים והטילו עוצר על הערים הגדולות. הם נכנסו לבנייני הסוכנות בירושלים ולמבנים ציבוריים, החרימו מסמכים ועצרו חלק גדול ממנהיגי היישוב ו'ההגנה', ראשי עיריות ובכירי ההסתדרות. (בן גוריון שהה באותה העת בחו"ל). בנוסף נעצרו מאות חשודים בהשתייכות ל'הגנה' ולפלמ"ח.

 

ב'שבת השחורה' נעצרו סה"כ 2700 איש. הוטל עוצר על 27 ישובים בהם נערכו חיפושים למציאת סליקים (מחבוא מחתרתי לנשק ולמסמכים סודיים). במהלך החיפוש הוחרם נשק רב והתגלה הסליק המרכזי של ''ההגנה'' בקיבוץ יגור שליד חיפה. בקבוץ מזרע תפסו כרטסת שמות של חברי 'ההגנה' והפלמ"ח אך לא הצליחו לפענח את קוד השמות. את הסליקים העיקריים לא הצליחו לחשוף.