תקציר הידע - בונים מדינה במזרח התיכון
הפרק שלפנינו עוסק בשאלות המרכזיות : מדוע שינה היישוב את מדיניותו כלפי בריטניה בסיום המלחמה ?מהם הגורמים שהובילו להקמת תנועת המרי העברי? באילו דרכים פעלה תנועת המרי העברי נגד הבריטים? כיצד נאבק היישוב היהודי במדיניות הספר הלבן לאחר הפסקת פעילותה של תנועת המרי העברי ומה היו עיקרי המחלוקת בין תומכי המאבק הצבאי לבין תומכי המאבק בתחום המדיני ובהעפלה?
1. מאבק הישוב היהודי בשלטונות המנדט הבריטי בשנים 1945 -1947: מאבק צבאי ומאבק בתחום ההעפלה.
רקע:
בסיום מלחמת העולם השנייה עמד היישוב היהודי בפרשת דרכים. היישוב קיבל הבטחה מהבריטים שלאחר סיום מלחמת העולם השנייה הוא יבטל את הספר הלבן ויתיר ליהודים לעלות לארץ ישראל וזאת בתמורה שהיישוב היהודי לא ילחם בבריטים בעת המלחמה. אולם לאחר מלחמת העולם השנייה השלטון בבריטניה התחלף והבריטים לא עמדו בהבטחה שלהם. באירופה התקבצו במחנות העקורים - 100 אלף ניצולי/שורדי שואה (שארית הפליטה) שחיכו לעלות לישראל.
מושג: הספר הלבן:
הספר הלבן (על שום כריכתו הלבנה): מסמך המתאר את קווי המדיניות של ממשלת בריטניה בארץ ישראל.
- הגביל את העלייה היהודית לא"י ואת מכירת הקרקעות ליהודים.
- בשטחי ארץ ישראל המנדטורית תוקם תוך עשר שנים מפרסום הספר, מדינה דו-לאומית לתושבי הארץ הערבים והיהודים כאחד.
בארץ פעלו שלושה גופים צבאיים - 'ההגנה' שהייתה הכוח המגן הרשמי של היישוב היהודי בא"י ושני ארגונים שכונו ה"פורשים" והם : אצ"ל והלח"י.
ארגון ה'הגנה': הוקם ב-1920 והיה הארגון הגדול והמשמעותי ביותר שפעל בארץ. בין שורותיו היו כ- 100 אלף לוחמים, רובם 'במילואים'. בארגון זה פעל הפלמ"ח שבו היו כ-2500 לוחמים קבועים והוא היווה את ראש החנית של הלחימה והפעולות הצבאיות. ה'הגנה' פעלה תחת מרותו של דוד בן גוריון ז"ל, מנהיג היישוב היהודי המאורגן בא"י.
האצ"ל- ארגון צבאי לאומי - הוקם ב-1931 על ידי פורשים מ'ההגנה' על רקע כיצד להגיב לערבים ולבריטים. נמנו בו כ-1000 לוחמים. החל מ-1943 פיקד על האצ"ל מנחם בגין ז"ל.
לח"י - לוחמי חירות ישראל - הוקם ב-1940 על רקע הוויכוח האם להילחם בבריטים במהלך מלחמת העולם השנייה. היה מזוהה עם גורמי ימין קיצוני ונמנו בו מאות לוחמים בראשו עמד יצחק שמיר ז"ל.
תקופת הסזון - עונת הציד:
ביסוד המחלקות שבין המחתרות עמד סירובם העקרוני של מחתרות האצ"ל והלח"י לקבל על עצמם את מרותם של מוסדות היישוב המאורגן. הדבר הוביל לחיכוכים רבים ביניהם והשיא היה בנובמבר 1944 כאשר אנשי 2 אנשי לח"י התנקשו בשר הבריטי לענייני המזרח התיכון בניגוד להתחייבות ראשי 'ההגנה' שלא לפעול כנגד הבריטים. המהלך שבר את הכלים מבחינת הנהגת היישוב והוחלט ש'ההגנה' תשתף פעולה עם הבריטים כנגד האצ"ל והלח"י ולבריטים נמסרו רשימות שמות של מאות מחברי האצ"ל שחלקם נעצרו על ידי הבריטים.
- תקופת הסזון נחשבת לאחד מרגעי המשבר הגדולים של היישוב העברי, שהעמידה אותו על סף מלחמת אחים. ניתן להסתכל על תקופת הסזון גם כצעד מכריע בביסוס מעמדה של הנהלת הסוכנות היהודית ו''ההגנה'' כמנהיגות היחידה של היישוב היהודי בארץ ישראל.