תקציר הידע - בונים מדינה במזרח התיכון
הפרק שלפנינו עוסק בשאלות המרכזיות : מדוע שינה היישוב את מדיניותו כלפי בריטניה בסיום המלחמה ?מהם הגורמים שהובילו להקמת תנועת המרי העברי? באילו דרכים פעלה תנועת המרי העברי נגד הבריטים? כיצד נאבק היישוב היהודי במדיניות הספר הלבן לאחר הפסקת פעילותה של תנועת המרי העברי ומה היו עיקרי המחלוקת בין תומכי המאבק הצבאי לבין תומכי המאבק בתחום המדיני ובהעפלה?
4. העברת שאלת ארץ ישראל לאו"ם
מושג מפתח: 'המלחמה הקרה':
'המלחמה הקרה' - היא כינוי למאבק המתמשך בין הגוש המזרחי, ובראשו ברית המועצות, לגוש המערבי, ובראשו ארצות הברית. עיקר התפתחותו החלה בתום מלחמת העולם השנייה וכלה בהתפרקות ברית המועצות. לא היה מדובר במלחמה "רגילה" וזו התרחשה ללא קרבות פתוחים בין הגושים. לפיכך, נטבע הכינוי "מלחמה קרה" .
המאבק בין מעצמות היה על השפעה ושליטה בעולם בתחומים כלכליים, ביטחוניים, חברתיים וכד'. העימות בין הגושים לווה בחשדנות הדדית, פעולות ריגול, תחרות על כוח, עוצמה ואיומים צבאיים.
בעקבות המלחה הקרה הוקמו 2 בריתות:
- ברית נאט"ו: לצד ארצות הברית ניצבו מספר מדינות ממערב אירופה, ובהן בריטניה, צרפת ואחרות - מדינות דמוקרטיות.
- ברית ורשה: לצד ברית המועצות מדינות מזרח אירופה אשר היו בשליטת ברית המועצות, בהן הונגריה, צ'כוסלובקיה, פולין ואחרות- מדינות קומוניסטיות.
למלחמה הקרה הייתה השפעות רבות על ההיסטוריה של מדינת ישראל - מלחמות, התחמשות צבאית, ריגול, פיתוח כלכלי ועוד...
בפברואר 1947, הודיע שר החוץ הבריטי, ארנסט בווין, בפרלמנט הבריטי, על החלטת ממשלתו להעביר את בעיית ארץ ישראל להכרעת האו"ם. האו"ם הוא שנתן לבריטניה את המנדט לשליטה בא"י ולכן חזרה אליו בריטניה על מנת שיעזור לה לפתור את בעיית א"י.