תקציר הידע - בונים מדינה במזרח התיכון

הפרק שלפנינו עוסק בשאלות המרכזיות : מדוע שינה היישוב את מדיניותו כלפי בריטניה בסיום המלחמה ?מהם הגורמים שהובילו להקמת תנועת המרי העברי? ‏באילו דרכים פעלה תנועת המרי העברי נגד הבריטים? ‏כיצד נאבק היישוב היהודי במדיניות הספר הלבן לאחר הפסקת פעילותה של תנועת המרי העברי ומה היו עיקרי המחלוקת בין תומכי המאבק הצבאי לבין תומכי המאבק בתחום המדיני ובהעפלה?

6. היווצרות בעיית הפליטים הפלשתינאים

6.1. הגורמים לבריחת ערביי ארץ ישראל בשלב הראשון למלחמה –כ"ט בנובמבר 1949


א. בתחילת המלחמה החלה עזיבת בני השכבה העשירה והמנהיגה - המוני ערבים בערים ובכפרים נותרו ללא הנהגה .התחרות שהייתה בין הכוחות השונים שפעלו בחברה הערבית הגבירה את חוסר האמון וחוסר הביטחון לגבי עתידם .


ב. בתחילת המלחמה קראו מנהיגי מדינות ערב אל הפלשתינאים שיעזבו את הארץ עד סיום המלחמה והבטיחו להם שיחזרו עם סיומה תופעה זו היתה קיימת רק בשלב הראשון למלחמה.


ג.בשלב הראשון למלחמה לאחר מספר חודשי לחימה והכוחות היהודים החלו במתקפה על הערים המעורבות נכבשו כפרים רבים בפרוזדור ירושלים ,בשפלה .   בזמן מבצע נחשון התחולל קרב דיר יאסין שהתגלגל להרג עשרות תושבי הכפר האירוע יצר דימוי שלילי ומפחיד של הכוחות היהודים וערבים רבים ברחו מאימת הכוחות לקראת כיבוש הכפרים והערים המעורבות.


ד. בערים כמו חיפה ויפו נורתה אש כבדה על השכונות הערביות המאוכלסות פעולה זו גרמה לבריחה מבוהלת של תושבים .בשלב הזה של המלחמה נמלטו מהארץ רוב המנהיגים הערבים עזבו ולעיתים גורשו כ-300,000  הכישלונות הצבאיים הקשים של הערבים גרמו להלם . 


ה.   כמו כן ככול שהתקדם הפינוי הבריטי הלכה והתמוטטה המערכת הארגונית הערבית שלא הייתה בנויה לספק לעצמה את השירותים המינהלים ויכולת ארגונית מתאימה ובהעדר תשתיות ומנהיגות מתאימה קרסה החברה הערבית.