תקציר ידע - סוגיות נבחרות בתולדות המדינה
העלייה בשנות החמישים והשישים
הגורמים לעליות
1. מלחמת העצמאות - במהלך 1948 יהודים רבים שחיו במדינות ערב נגדן לחמה ישראל באותה שנה, קבלו בהתרגשות גדולה את הידיעה על הקמתה של מדינת ישראל. יחד עם זאת, הייתה זו התרגשות מאופקת מחשש להחמרה ביחסים שבינם לבין שכניהם המוסלמים. במדינות מסוימות, בעיקר לאחר המלחמה, היהודים סבלו מאד מיחס עוין שהתעורר בקרב שכניהם המוסלמים.
2. הקמת מדינת ישראל (חיסול גלויות) - עבור יהודים רבים, הקמתה של מדינת ישראל יצרה אפשרות לחיים חדשים בתוך מדינה יהודית. סיום המנדט הבריטי וחוק השבות שנחקק ב- 1950 ואפשר לכל יהודי בעולם לעלות לישראל, הסירו את כל המגבלות שהיו על עליית יהודים לישראל בתקופת המנדט הבריטי.
3. דה-קולוניזציה במזרח התיכון וארצות צפון אפריקה - סיום המשטרים הקולוניאליים בצפון אפריקה ובמזרח התיכון, היווה גורם נוסף לעליית יהודים לישראל. יהודים רבים נהנו מיחסים טובים מאד עם השלטונות הקולוניאליים (בריטניה וצרפת), והמעבר באותן ארצות לחיים תחת משטרים לאומיים עצמאיים, איים לפגוע באיכות החיים של חלק מן היהודים. בנוסף, התעורר חשש שעם העזיבה של הצרפתים, התנועות הלאומיות יגלו עוינות כלפי היהודים שנחשבו לזרים ונחשדו בשיתוף פעולה עם השלטונות הקולוניאליים.
4. סיומן של מלחמת העולם השנייה והשואה - עם סיומה של השואה התדלדלה באופן משמעותי כמות אוכלוסיית יהודי אירופה. חלק גדול מהניצולים היו מרוכזים במחנות עקורים באירופה ומחנות מעצר של מעפילים בקפריסין, יהודים אחרים חיו במדינות קומוניסטיות כמו ברה"מ, ורומניה. הקמתה של מדינת ישראל העניקה אפשרות מידית לשחרורם של העקורים והבאתם לישראל. מאמצע שנות החמישים ותחילת שנות השישים הגיעו לישראל גם יהודים מרומניה, פולין והונגריה.